En sevdiğiniz beyaz gömleğiniz ütünüzün taban lekesi ile mahvolduysa, ütünüzün temizleme zamanı gelmiştir.
Ütünün düzenli bakımı, cihazınızın düzgün çalışmasını garanti altına almak ve ömrünü uzatmak için çok önemlidir. Ayrıca temiz ve iyi ütülenmiş çamaşırlar için optimum ütüleme kalitesinden yararlanmanıza ek olarak sağlar.
Her kullanımdan önce, tabana yerleşebilecek tozu ortadan kaldırmak ve kıyafetlerinizin lekelenmesini önlemek için, demir tabanına küçük bir mendil geçirmeniz önerilir.
Ancak, ütünüzün tabanının yüzeyi kısmen de olsa, yanıklardan, toz veya kireç birikintilerinden gömülü lekelerle kaplıysa, küçük bir bez yeterli olmayacaktır. Bunun için birkaç yöntem mevcuttur.
Demir tabanı ne zaman temizlenir?
Ütünüz, ütülenmiş çamaşırlarda leke bıraktığında, demir tabanını temizlemenin zamanı geldiği anlaşılır. Temizlemek için ütünüzün tabanının gümüşten kahverengiye değişene kadar beklemenize gerek yoktur.
Yılda en az bir kez (veya daha sık, kullanıma bağlı olarak), aşağıda açıklanan yöntemlerden birine göre daha kapsamlı bir temizlik yapmanızı öneririz.
UYARI: Sizin ve başkalarının güvenliği önemlidir. İşlemden önce, cihazın kapalı olduğundan ve elektrik prizinin takılı olmadığından emin olun. Ayrıca ellerinizi temizlik ürünlerinden korumak için eldiven takmanız ve sıkışabilecek takı ve aksesuarları çıkarmanız önerilir.
Bir ütüyü temizlemek için hangi temizlik ürününü kullanmalıyım?
Piyasada bulunan ürünleri kullanmak veya daha az geleneksel ama eşit derecede etkili ürünler kullanmak oldukça mümkündür.
Örneğin, ütünüzün tabanı çok hafif tıkanmışsa, diş macunu veya parasetamol ile başarıyla temizlemelisiniz. Öte yandan, ütünüzün tabanı hiç temizlenmediyse veya çok kirliyse, bunun yerine sitrik asit veya beyaz sirke ve kabartma tozu kullanmanızı öneririz. Dikkatli olun, tüm yüzeyler beyaz sirke ve kabartma tozu asitliğini tolere etmez!
Yanık izlerini temizlemek için bir sıyırma ürünü kullanmak da mümkündür. Sıyırma aracı, yaygın olarak fırının içerisindeki yiyeceklerin kalıntılarını temizlemek için kullanılır. Burada demir tabandaki yanık lekelerini gidermek için de kullanılabilir.
Nazik bakım için diş macunu ile temizlik
Diş macunu, genellikle dişleri temizlemek için kullanılan hafif bir aşındırıcı içerir. Ancak bir demir tabanının yüzeyini temizlemek için de kullanılabilir.
Yapışan bir tabanın üstesinden gelmek için çözücü ile temizlik
Bir bez kullanara,k az miktarda oje çıkarıcıyı doğrudan ütüyü tabanına uygulayın. Bu, yüzeyi yağdan arındırır ve tüm yapışkan izleri giderir.
Siyah noktaları kaldırmak için parasetamol ile temizlik
Parasetamol tekniği özellikle küçük veya orta ölçekli görevler için çalışır.
Limon suyu ile temizlik
Limon suyu veya sitrik asit, buhar tesisinizin demir tabanının yüzeyinde yapışkan ve gömülü lekeleri çözecektir. Bu yöntemin avantajı, paslanmaz çelik, seramik veya teflon olmak üzere her türlü destekte kullanılabilmesidir.
Limon suyu, taze sıkılmış veya sitrik asit tozu, piyasada bulunan, suya karıştırılmış olarak kullanmak mümkündür. Optimal bir asitlik derecesi için, 1 litre su başına önerilen sitrik asit miktarı 2-3 yemek kaşığıdır.
Kanıtlanmış bir temizlik yöntemi olan balmumu
Balmumunda bulunan parafin, mevcut kirin demir tabanına ayrılmasını mümkün kılar. Doğrudan tabana uygulanan mevcut sıyırma çubukları yardımıyla ayrılabilir. Ancak beyaz renkli veya saf parafinli bir mum kullanmak oldukça mümkündür.
Yanmış veya çok kirli tabanlar için beyaz sirke ve kabartma tozu ile temizlik
Beyaz sirke ve kabartma tozu ev aletlerini temizlemek için çok sık kullanılır. Bu yöntem için, önce beyaz sirke ile başlayıp daha sonra taban çok kirliyse kabartma tozu ile devam etmek söz konusudur.
Teflon kaplamalı demir tabanlar için bu yöntem önerilmez!!